tisdag 20 januari 2015

När jag var liten... del 2

Det mesta som jag vet om när jag var liten, innan jag var tre år, är såna saker som min mamma har berättat för mig.

Jag var, som jag nämnt i det förra inlägget, som Skrållan på Saltkråkan. Det gick inte att vända sig bort en sekund utan att jag smet iväg.
Något som jag tyckte om när jag var liten var att klättra på saker. Jag klättrade överallt där jag kom åt. Stolar, bord och bänkar. Risken var att jag skulle ramla ner och slå mig, men som liten ser man inte såna faror. Allt måste ju göras och upptäckas. Mitt vilda klättrande resulterade i att mamma och pappa fick lägga ner stolarna på rygg för att jag inte skulle kunna klättra upp.

En annan sak som jag hade för mig när jag var liten, som mamma har berättat om, är att jag tyckte om att ta ut alla saker ur de golvnära skåpen i köket och sen krypa in där.
Jag har ett vagt minne av ett sånt tillfälle. Jag plockade ut alla mammas Tupperware grejer ur det stora hörnskåpet och kröp in. Det hjälper förstås att jag har sett bildbevis på det.

På 90-talet blev det inte lika stort ståhej om en unge sprang naken ute på gräsmattan. Nu är det annorlunda när alla är oroliga för att barn överhuvudtaget ska råka ut för barnpornografibrott och ”fula gubbar” (och tanter) i största allmänhet.
Men ganska ofta när jag var liten burkade jag och mina syskon springa omkring utan kläder. Det var ingen stor grej. På sommaren sprang vi i badkläder, kortbyxor eller ingenting ute.
Det ledde till en annan sak som jag inte har något minne av, men som jag har fått höra om:
På framsidan på Nybyggarvägen 10 fanns det två träd. Ett äppelträd, som var min storasysters, och en stor tall som, så vitt jag vet, alltid hade stått där och som tillhörde sig själv. På den sida om tallen som stod närmast syrenhäcken stod en sten. Det var ingen stor sten, beroende på hur stor man själv är. Den var i alla fall stor nog för att det skulle vara roligt för små barn att klättra och leka på.
En sommardag när de tre barnen Hammargren (vi hette det i efternamn, mer om det i ett annat inlägg) sprang runt och lekte; en av dem, lilla jag, hade ingenting på sig. Min storebror klättrade upp på stenen och jag följde strax efter. Jag hade inte börjat gå på pottan än så när jag var uppe, eller på väg upp (jag vet inte vilket), rullade det bruna kluttar ner för stenens ena sida.

Vid ett annat tillfälle bajsade jag i badkaret också. Brorsan som satt i samma badkar fick bråttom upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar